به کالاهایی که در داخل کشور یا سایر کشورهای خارجی ساخته و یا فراهم شده است و از راه تجاری به یک کشور دیگر وارد  می گردند، واردات کالا گفته می‌شود.
معمولاً بدلیل اینکه تهیه برخی از کالاها برای تمامی کشورها امکان‌پذیر نبوده و یا از نظر اقتصادی به صرفه نمی‌باشد ، لذا آن کشورها با استفاده از واردات کالا نیاز داخلی کشور خود را تأمین می‌کنند. قابل ذکر است که واردات کالا امری تخصصی است و باید از طریق افراد مختصص انجام شود .
داشتن مجوز برای همه کالاها در فرایند واردات  و صادرات کالا امری ضروری است که بایستی از سازمان های مرتبط اخذ گردد. صدور این مجوزها نسبت به نوع کالایی که وارد کشور شده است متفاوت خواهد بود.
در خصوص ترخیص کالا جهت واردات ، بدوا قبل از خرید می بایست با توجه به داشتن PI(  لیست عدل بندی و پیش فاکتور فروش) ، به منظور استعلام امکان واردات کالا از  وزارت بازرگانی ( وزارت صنعت، معدن و تجارت ) اقدام نمود و پس از اخذ تاییدیه نهایی توسط ثبت سفارش رسمی کالا  و حمل و دریافت اسناد مربوطه ، نسبت به ارائه آن به حق العملکاری گمرک و یا افراد مطلع از قوانین و مقررات گمرکات کشور که دارای کارت بازرگانی فعال بوده و قادر به ارائه اظهارنامه جهت واردات کالا هستند، برای واردات کالا اقدام نمود.  تمامی اقدامات جهت واردات کالا از طریق کانال بانکی کشور مجاز بوده و قابل انجام است.
به منظور واردات کالا  تمامی مراحل ترخیص کالا دارای فرآیندی یکسان بوده و قوانین نیز بصورت سالیانه ابلاغ می گردد.
بعنوان مثال برای ترخیص کالا اسباب بازی اخذ مجوزات کانون فرهنگی و هنری کودکان و  نوجوانان و برای  مواد آرایشی  و بهداشتی مجوزات وزارت بهداشت و برای تست کیفیت کالا مجوزات اداره استاندارد مورد نیاز است.

مراحل واردات کالا

  1. برای شروع فرآیند واردات کالا ، آیا فروشنده یا تولید کننده کالای مورد نظرتان را در خارج از کشور می شناسید؟
    اگر اطلاعات فروشنده و یا تولیدکننده کالا را دارید اولین مرحله را طی کرده اید، در غیر این صورت بدوا باید فروشنده کالای خارجی خود را در کشور مبدا بررسی کنید.
  2. استعلام مشخصات فنی و قیمت کالا پس از شناسایی سازنده یا فروشنده کالا
  3. دریافت نمونه کالا (توصیه می شود حتما" قبل از انجام واردات تجاری نمونه کالا دریافت و بررسی گردد تا میزان کیفیت محصول را قبل از سفارش با حجم بالا را به خوبی شناسایی کرده باشید)
  4. توافق کردن جهت شیوه پرداخت مبلغ کالا به فروشنده
  5. دریافت پیش فاکتور ازفروشنده  proforma  یا  invoice  با رعایت شرایط و مفاد دو جانبه که بسیار تخصصی می باشد و در حال حاضر مبنای اصلی عملکرد بانکی محسوب می شود.
  6. داشتن اطلاعات کافی از شرایط واردات کالای مزبور و تعرفه گمرکی در کشور (با توجه به ضوابط جدید در وزارت صنعت و معدن و تجارت جهت اخذ ثبت سفارش کالا)
  7. داشتن اطلاعات در رابطه با هزینه های مرتبط با واردات کالا از ابتدا تا پس از ترخیص کالا جهت محاسبه قیمت تمام شده واقعی کالا و تصمصیم گیریهای نهایی
  8. محاسبه قیمت تمام شده واقعی کالا ( قیمت تمام شده کالا در انبار با احتساب کلیه هزینه های جانبی و متفرقه)
  9. دریافت تخفیفات توافق نهایی بر سر قیمت کالا
  10. بررسی تامین بودجه واردات و تصمیم گیری نهایی جهت واردات کالا 
  11. تصمیم گیری در رابطه با نوع ، مدل و تعداد کالای وارداتی - که باتوجه به شرایط فروش در بازار داخلی، قیمت تمام شده کالا - میزان تقاضا – زمان فروش کالا و سایر آیتم های دیگر قابل محاسبه می باشد.
  12. توافق در زمان حمل کالا و شیوه حمل کالا
  13. در صورت نیاز و ضرورت توافق جهت بازرسی کالا در مبدا
  14. آیا کارت بازرگانی دارید؟ اگر بله ، تمامی اسناد شامل پروفرما و سایر اسناد دیگر می تواند به نام شما صادر گردد، ولی اگر کارت بازرگانی ندارید می بایست از شرکت های بازرگانی با تجربه و با سابقه در امر واردات کمک بگیرید.
  15. انجام ثبت سفارش در وزارت بازرگانی قبل از هر گونه پرداخت به حساب فروشنده خارجی
  16. دریافت مجوزهای لازم دیگر جهت واردات  قبل از ورود کالا از سازمانها و ارگان های ذیربط ( از جمله : وزارت بهداشت و سازمان مخابرات(
  17. انجام پرداخت 100% وجه فاکتور از طریق کانال بانکی و یا از طریق صرافی های مجازی که دارای کد مجاز می باشند
  18. نظارت تولید صحیح و به موقع کالا و بازرسی از کارخانه در حین تولید توسط شرکتی که کار بازرسی کالا را انجام می دهد و در نهایت برای کالای تولید شده گواهی بازرسی صادر می کنند.
  19. هماهنگی جهت حمل کالا توسط شرکت های حمل و نقل بین المللی بصورت (دریایی-زمینی-هوایی)
  20. دریافت اصل اسناد حمل از فروشنده که ممهور به مهر شرکت هستند.
  21. پیگیری و رصد کردن رسیدن کالا به گمرکات و دریافت اسناد و سایر اسناد حمل کالا.
  22. در صورتیکه پرداخت وجه از طریق سیستم بانکی انجام شود داشتن مدارک ذیل الزامی است:
    • اصل فاکتور خرید
    • اصل لیست عدلبندی
    • اصل گواهی مبدا
    • اصل گواهی بازرسی
    • اصل بیمه باربری کالا
    • اصل سه نسخه بارنامه
  23. ترانزیت کالا به سایر گمرکات ( در صورت نیاز)
  24. ارائه مدارک و توضیحات کامل به ترخیص کار جهت انجام امورات ترخیص کالا
  25. پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سایر فیش های پرداختی گمرکی
  26. حمل کردن کالا به انبار پس از ترخیص کالا
  27. انجام تعهدات ارزی (تامین ارز) در صورت وجود و تعهدات مالیاتی ( مالیات واردات) و ارائه گواهی واردات کالا یا اصطلاحا پروانه سند گمرکی به بانک جهت رفع تعهدات ارزی و یا عنداللزوم برای آزاد سازی سپرده.